biologia‎ > ‎ihmisen biologia‎ > ‎

ruuansulatus

 
Ruuansulatuksessa ruoka kulkee seuraavaa reittiä:

1. Suu

Ruuansulatus alkaa suussa. Siellä hampaat pilkkovat ruokaa pienemmäksi ja sylki kostuttaa esimerkiksi kuivan näkkileivän. Ruokaa pilkkovista aineista amylaasi entsyymi alkaa toimia jo suussa. Se pilkkoo hiilihydaatteja sokereiksi (maltoosiksi) minkä voi huomata esimerkiksi pureskellessaan ruisleipää pitkän aikaa suussaan, kun se muuttuu makeaksi.

2. Nielu

Suusta ruoka jatkaa matkaa nielun kautta kohti ruokatorvea. Nielussa on kurkunkansi, joka sulkeutuu automaattisesti nieltäessä. Tämä estää ruuan menemisen "väärään kurkkuun" eli henkitorveen. Yleensä sanotaan, että ei ole hyvä puhua ruoka suussa ja tämä onkin fiksua, sillä silloin ruokaa ei menekään niin helposti väärään kurkkuun. Varsinkin nauraminen tai vaikka autossa syöminen voivat ollakin vaarallisia, jolloin esimerkiksi nakki, merkkari tai viinirypäle voivat ikävästi juuttua kurkkuun. Tällöin on hyvä, jos kaveri osaa heimlichin otteen.

3. Ruokatorvi

Nielusta ruoka matkaa ruokatorveen, joka on noin 30 cm pitkä. Siellä ruoka kulkee eteenpäin aaltomaisten peristalttisten liikkeiden avulla. Siksi syöminen esimerkiksi pää alaspäinkin onnistuu. Ruokatorven alapäässä on sulkijalihas, joka estää vatsahappojen nousemisen ruokatorveen. Joskus tämä ei kuitenkaan toimi täydellisesti, esimerkiksi silloin kun on syönyt paljon ja rasvaista ja tulista ruokaa ja tämän voi sitten kokea närästyksenä eli poltteena rintakehällä. Siihen auttaa sitten närästyslääkkeet, kuten vaikka Rennie.

4. Mahalaukku

Maha- eli vatsalaukku on turhaan saanut kunniaa varsinaisena ruuansulatuspaikkana, sillä sillä mahalaukussa vaikuttaa vain suun tapaan yksi ruuansulatusentsyymi. Siellä pepsiini aloittaa pilkkomaan valkuaisaineita eli jos syömässäsi ruisleivässä oli päällä juustoa, kinkkua tai kalkuunaa, niin sen pilkkominen alkaa täällä. Pepsiini pilkkoo aminohappoja aminohappoketjuiksi. Jokainen, joka on oksentanut, tietää, ettei ruoka ole vielä kovinkaan sulanutta vatsalaukussa ja ruuan lopullinen sulaminen tapahtuukin vasta ohutsuolessa.

Mahalaukun tilavuus on noin 1,5 litraa ja ruoka on siellä 3-4 tuntia, jonka jälkeen se jatkaa matkaa eteenpäin ohutsuoleen.

5. Ohutsuoli

Vaikka usein luullaan, että varsinainen ruuansulatuspaikka on mahalaukku, niin näin ei ole vaan varsinainen ruuansulatuspaikka on ohutsuoli. Ohutsuolessa pilkkoutuvat ravinnosta niin hiilihydraatit, rasvat kuin valkuaisaineetkin. Hiilihydraattien pilkkomista (maltoosin) jatkaa maltaasi sokereiksi (glukoosi), rasvojen pilkkomista lipaasi rasvahapoiksi ja glyseroliksi ja valkuaisaineiden eli proteiinien pilkkomista jatkaa peptidaasi, joka pilkkoo aminohappoketjuja aminohapoiksi.

Näin ollen syömäsi ruisleivän pilkkoutuminen tapahtuu loppuun ohutsuolessa.

ruisleipä -> suussa amylaasi -> maltoosi -> ohutsuolessa maltaasi -> sokerit (glukoosi)

voi -> ohutsuolessa lipaasi -> rasvahapot + glyseroli

leikkele -> mahalaukussa pepsiini -> aminohappoketjut -> ohutsuolessa peptidaasi -> aminohapot

Ohutsuoli on noin 4-5 m pitkä ja sen pinta-ala on valtaisa noin 200m2, koska ohutsuolessa on valtava määrä poimuja ja nukkalisäkkeitä. Mikäli ohutsuoli ei olisi poimuinen ja nukkainen, niin sen pitäisi olla kilometrin pituinen!

6. Paksusuoli

Paksusuoli on noin 1,5 m pitkä. Paksusuolessa nesteet poistuvat takaisin elimistöön. Paksusuolessa on paljon tärkeitä bakteereita, jotka tuottavat B- ja K-vitamiineja.

Lisätietoa paksusuolesta

7. Peräsuoli

Peräsuoli on 10-20 cm pitkä pätkä, jonka alapäässä on sulkijalihas. Peräsuoli on oikeastaan paksusuolen loppuosa, jonka kautta uloste poistuu elimistöstä.