Hengitys

Ihminen tarvitsee ruokaa saadakseen energiaa ja happea voidakseen käyttää sen soluissa. Ihminen hengittää saadakseen happea ja poistaakseen hiilidioksidia. Ihminen hengittää ilmaa, josta saa tarvitsemansa hapen. Hengityselimistöön kuuluu hengitystiet ja keuhkot.

Hengityselimistö
Piirros Marianne K-V-E

1. Nenä

Ilma tulee ensin nenään. On hyvä hengittää nenän kautta, koska nenässä ilma kostuu, lämpenee ja puhdistuu (nenäkarvat). Juostessa on usein pakko hengittää myös suun kautta, koska pelkkä nenän kautta hengittäminen ei enää riitä.

2. Kurkunpää

Kurkunpäässä on kurkunkansi, joka sulkeutuu syödessä automaattisesti. Se estää ruuan menemisen “väärään kurkkuun”. Kurkunpäässä on myös äänihuulet. Niissä muodostuu vokaalit: A, E, I, O, U, Y, Ä, Ö.

3. Henkitorvi

Henkitorvi on noin 10 cm pitkä.

4. Keuhkoputket

Henkitorvi jakautuu kahdeksi keuhkoputkeksi, jotka vievät ilmaa keuhkoihin.

5. Keuhkot

Ihmisellä on kaksi keuhkoa. Keuhkojen tilavuus on noin 5 litraa.

6. Keuhkorakkulat eli alveolit

Keuhkoputket jakautuvat yhä pienemmiksi putkiksi keuhkojen sisällä. Kaikista pienimpien haarojen päissä on keuhkorakkuloita eli alveoleja. Niissä tapahtuu kaasujen vaihto. Keuhkorakkulaan ilmasta sisäänhengityksen mukana tullut happi siirtyyy vereen kuljetettavaksi ympäri kehoa. Vastaavasti veren mukana tullut hiilidioksidi poistuu verestä keuhkorakkulaan ja se hengitetään uloshengityksen mukana ulos.

Hengitys videoita

Yle: Keuhkojen rakenne ja pinta-ala 1,5 min


Opetus-tv: Hengitys  (yläkoulu) 3 min

Opetus-tv:  Hengityselimistön anatomia 4 min

Hengitys - Ihmeellinen ihminen 6 min