kuuloaisti

Kuuleminen tapahtuu korvilla. Ihmisellä on kaksi korvaa ja sen ansiosta ihminen tietää mistä suunnasta ääni tulee.

Korva voidaan jakaa 3 osaan: ulkokorva, välikorva ja sisäkorva.

Korvan rakenne Piirros Marianne K-V-E

Ulkokorvaan kuuluu korvalehti ja korvakäytävä. Korvalehti kerää ääniaallot. Korvakäytävä kuljettaa äänen välikorvaan. Korvakäytävä erittää vaikkua. Vaikkua ei saa kaivaa pois. Hyvä sääntö on, että korvaan ei saa työntää mitään kyynärpäätä pienempää. Ulkokorvassa ääni kulkee ilmassa.

Välikorvassa on tärykalvo ja kuuloluut sekä yhteys nenänieluun korvatorvea myöten. Tärykalvo värähtelee ja vie viestin eteenpäin kuuloluihin. Kuuloluita ovat vasara, alasin ja jalustin. Kuuloluut vahvistavat ääntä. Välikorvassa ääni kulkee luissa. Välikorvasta on yhteys nenään korvatorven kautta. Joskus nuhassa välikorvaan voi tulla räkää, josta voi seurata korvatulehdus. 

Sisäkorvassa sijaitsee simpukka, joka itse asiassa muistuttaa nimestään huolimatta kotiloa. Ääni menee äänen korkeuden perusteella eri syvyydelle simpukassa. Simpukassa on nestettä ja ääni kulkeekin sisäkorvassa nesteessä. Simpukasta lähtee viesti eli impulssi kuulohermoa pitkin aivoihin. Sisäkorvassa on myös tasapainoaistista huolehtivat kaarikäytävät.

Kuuloaistimus ymmärretään aivojen kuuloalueella.

Tasapainoaistimukseen vaikuttaa korvassa olevien kaarikäytävien lisäksi myös lihas-, jänne- ja liikeaisti.