elollinen vai eloton

ELÄVÄ VAI ELOTON?


Kun mietit kiveä ja kissaa, niin on helppo päätellä, että kissa on elävä ja kivi on eloton. Kissa liikkuu ja kivi pysyy paikallaan. Aina elävän ja elottoman erottaminen ei olekaan näin helppoa. Onko kuivanut keppi elävä? Auto liikkuu, onko se siis elävä?


Eliöt ovat eläviä. Eliöt voivat olla esimerkiksi sieniä, kasveja tai eläimiä. Mitkä seikat erottavat ne elottomasta?

1. Kaikki eliöt muodostuvat soluista. Eliöt muodostuvat joko yhdestä tai useista soluista.

2. Eliöt lisääntyvät. Lisääntyminen tarkoittaa, että eliöt saavat itsensä kaltaisia jälkeläisiä. 


3. Eliöt kasvavat ja kehittyvät. Monisoluiset eliöt kasvavat kun niiden solujen määrä kasvaa. Uusia soluja syntyy kun solut jakautuvat. Hyönteisillä on muodonvaihdos - muna, toukka, kotelo, aikuinen. Ihminen taas on vauvana noin puolimetrinen ja aikuisena noin 170 cm pitkä.


4. Eliöillä on aineenvaihduntaa. Eliöt ottavat ympäristöstään energiaa ja rakennusaineita. Kasvit osaavat tuottaa itse energiaa vedestä, hiilidioksidista ja auringonvalosta. Eläinten taas tarvitsee syödä muita eliöitä saadakseen energiaa.


5. Eliöt reagoivat ympäristöön. Esimerkiksi rusakko lähtee juoksemaan pakoon nähdessään ketun. Kasvit kääntyvät kohti valoa. 


6. Eliöt sopeutuvat ympäristön muutoksiin. Esimerkiksi metsäjänis vaihtaa talveksi valkoisen talviturkin. Ajan kanssa tapahtuu myös evoluutiota. Geeneissä tapahtuu muutoksia ja kun esimerkiksi talvet ovat ilmastonmuutosten myötä yhä vähälumisempia, niin metsäjäniksistä saattaakin selvitä jatkossa hengissä ne, joilla ei olekaan niin valkoista turkkia.


7. Eliöt syntyvät, elävät, vanhenevat ja kuolevat. Luonnossa vain harvat eliöt kuolevat vanhuuteen. Eliöt voivat sairastua tai joutua toisten eliöiden saaliiksi.