Selkärangattomat

Sienieläimet

Piikkinahkaiset

Laakamadot

Sukkulamadot

Nivelmadot

Nilviäiset

  • nilviäisiä on noin 100 000 lajia

  • nilviäisiä ovat mm. etanat, kotilot, simpukat ja mustekalat

Niveljalkaiset

1) Äyriäiset

2) Hämähäkkieläimet

Hämähäkkilajeja on maalimassa noin 45 000 ja Suomessakin tavataan noin 650 erilaista hämähäkkilajia. Osa hämähäkeistä on erittäin myrkyllisiä, mutta Suomessa elävistä hämähäkkieläimistä vain vesihämähäkki pystyy puremaan leuoillaan ihmistä ja sen purema vastaa noin ampiaisen pistoa. Hämähäkkipelkoa kutsutaan araknofobiaksi. Sille ei ole kuitenkaan Suomessa mitään syytä, sillä Suomessa voi ottaa siis huoletta käteen minkä tahansa maalla elävän hämähäkin. Muualla maailmassa onkin hämähäkkejä, joiden leuat voivat lävistää ihon ohella jopa kynnen. Maailmalta löytyy myös valtaisan kokoisia hämähäkkejä, kuten lintuhämähäkkejä ja jättiläishämähäkkejä, jotka ovat suuren lautasen kokoisia. Jotta kengänkokosi olisi suurempi kuin suurin hämähäkki, sen pitäisi olla 47 tai suurempi. Hämähäkkieläimillä on 8 jalkaa ja 2-osainen ruumis (pää on osa eturuumista ja takaruumis). Hämähäkillä on 6-8 silmää, joista osa on usein suurempia kuin muut. Kuvassa näkyy erään hyppyhämähäkin silmät. Hyppyhämähäkit voivat hypätä jopa 40 cm.

Kuva: Opoterser

Hämähäkkinaaras houkuttelee koiraan luokseen feromonilla. Koiraan kannattaa heti alkuunsa ilmaista, että se ei ole saalis esimerkiksi tuomalla ruokalahjan, sillä muuten se tulee heti syödyksi. Hämähäkkinaaras usein kuitenkin syö koiraan parittelun jälkeen saadakseen lisäenergiaa (video).

Punkki eli puutiainen

Hämähäkkieläimistä punkki eli puutiainen on ihmiselle vaarallisin. Se levittää kahta sairautta: borrelioosia ja puutiaisaivokuumetta eli Kumlingen tautia. Kumlingen tauti on saanut nimensä Kumlingen kunnasta, joka sijaitsee Ahvenanmaalla ja jossa tavattiin ensimmäiset tautitapaukset 1940-luvulla. Alkuunsa puutiaisaivokuume olikin lähinnä Ahvenanmaan ja Turun saariston vitsaus, mutta valitettavasti se on levinnyt jo varsin laajalle.

3) Hyönteiset

  • hyönteisillä on 6 jalkaa ja 2 silmää

  • hyönteisiä ovat esim. kärpäset, muurahaiset ja perhoset sekä kovakuoriaiset

Kuva: Marianne K-V-E

Ampiaiset

Ampiaiset kuuluvat hyönteisiin. Niitä on usein paljon joka toinen vuosi. Vuonna 2018 sääolosuhteet ovat suosineet ampiaisia.

Suuret ampiaisparvet tulevat

Ampiaiset kuuluvat myrkkypistiäisiin ja niillä onkin myrkkypistin ruumiin sisällä piilossa. Ampiaiset ovat hoikkarakenteisia ja pikasilmäyksellä karvattomia. Ampiainen pistää helposti, jos sitä huitoo. Kannattaakin siis pysyä paikallaan, jos ampiainen lähestyy. Aikuiset ampiaiset syövät mettä ja ovat loppukesästä tärkeitä joidenkin kasvien pölytyksessä. Ampiaiset ovat persoja siis makealle ja mehu tai limonadi voi houkutella ampiaiset lähellesi. Loppukesästä ei kannatakaan jättää limsapulloa tai -tölkkiä vahtimatta (linkki). Ampiaisen toukat ovat puolestaan petoja eli ne kasvavat syömällä muita hyönteisiä. Seuraava sukupolvi on aina suurempi kuin edellinen ja siksi loppukesästä ampiaiset himoitsevat myös leikkelettäsi tai grillimakkaraasi, koska ovat viemässä poikasilleen valkuaisaineita. Mikäli haluaa viettää loppukesästä piknikin rauhassa onkin hyvä laittaa ampiaisille vähän kauemmaksi vaikka oma pieni hillopurkki ja joku leikkele, jolloin itse saa syödä rauhemmassa. Mikäli olet syönyt juuri jotain ja ampiainen pörrää edessäsi, kannattaa sulkea suu ja olla hetki hengittämättä ja kenties vetäytyä pari askelta. Tällöin ampiainen jää ihmettelemään mistä haju tulikaan ja yleensä poistuu. Lisäksi hajusteet kannattaa jättää vähemmälle, kun liikkuu ulkona. Jos pihapiiriin tulee ampiaispesä, niin sen hävittäminen onnistuu parhaiten heti alkukesästä. Loppukesästä ampiaispesät voivat olla jopa jalkapallon kokoisia ja niiden sisällä 10 000 ampiaista. Sellaisten hävittäminen kannattaa jättää suosiolla ammattilaisille. Maa-ampiaiset puolestaan rakentavat pesänsä maahan. Ampiaisista talvehtii ainoastaan kuningatar. Pistäessään ampiaisten myrkkypistin ei yleensä irtoa ja siksi ampiainen ei kuole pistäessään toisin kuin karvaisempi kaveri mehiläinen. Ampiainen voikin pistää useita kertoja. Mikäli sinua pistää ampiainen ja olet niille allerginen, voit ottaa allergiatabletin ja / tai kyytabletin.

Hämähäkki on saanut saaliikseen ampiaisen. Kuva: Marianne K-V-E


Maa-ampiaispesä saattaa olla hyvinkin huomaamattoman näköinen, mutta sitäkin vaarallisempi.

Maa-ampaispesän kulkuaukko on alakulmassa olevan voikukan lehdestä noin 5 cm oikealle.

Kuva: Marianne K-V-E

Heinäsirkat

Heinäsirkat kuuluvat myös hyönteisiin. Niitä on noin 10 000 erilaista lajia. Niitä elää koko maapallolla aivan kylmimpiä napa-alueita lukuunottamatta. Heinäsirkat ovat kasvissyöjiä. Osa niistä on erikoistunut syömään vain yhtä kasvilajia, osa taas syö melkein mitä vaan kasveja. Välillä heinäsirkat aiheuttavat suuria tuhoja syömällä koko sadon. Raamatussakin on kerrottu heinäsirkkojen valtaisista tuhoista ja sama ongelma on edelleen tänä päivänä. (Varpusen kokoiset sirkat syövät koko sadon Venäjällä). Viime aikoina kauppoihin on ilmestynyt useita sirkkatuotteita. Sirkkoja pidetään ekologisena ja terveellisenä ruokana, sillä niistä jopa 70% on valkuaisaineita. Kaupoista voi ostaa sirkkaleipää tai sirkkapatukoita. Näissä kuitenkin usein on vielä sirkkojen osuus todella vähäinen, mutta suuntaus lienee se, että maapallon kasvavan väestömäärän myötä on lautaselle löydettävä uusia proteiinin lähteitä lihan ohelle. Sirkat tunnistaa usein parhaiten äänestä. Ääni syntyy, kun koirassirkat kutsuvat naarasta sirittämällä. Koiras hankaa takajaloillaan siivenreunoihin ja saa siten sirityksen aikaiseksi. Ääni on niin korkea, että vanhemmat ihmiset eivät sitä kuule. Sirkkojen löytäminen ruohikosta onkin sitten haastavampaa.

Kuva: Marianne K-V-E