tuntoaisti

Tuntoaistiin kuuluu monta aistia. Ihminen voi aistia kylmää, kuumaa, kipua, painetta ja kosketusta.


Tunto koetaan pääsääntöisesti iholla, mutta tuntoreseptoreita on myös lihaksissa, nivelissä ja sisäelimissä. Tuntoaisti on herkin sormenpäissä ja huulissa. Selässä ja jalkapohjassa on huono tuntoaisti. Aivoissa on varattuna tietty alue kunkin alueen tuntoaistimuksille (kuva). Vaikka jalkapohja aistii epätarkasti, niin aivoissa sille on varattu suuri alue, koska käveleminen on niin tärkeää.

Tuntoaistille varattu tilaa aivoista.

Piirros: Marianne K-V-E

Kylmää aistivat reseptorit alkavat toimia, kun ihon pinta laskee alle 37 asteen. Kuumaa taas aistitaan 37-45 asteessa. Ihminen ei pysty aistimaan lämpötilaa, mutta aistii lämpötilan muutoksen.


Kipua tunnet, kun sairaanhoitaja ottaa sinusta verikokeen sormenpäästä. Kivun tehtävä on varoittaa sinua. Usein kipu aiheuttaa refleksin, kuten käden vetämisen pois kuumalta levyltä. Tämä tieto käy vain selkäytimessä eikä mene alkuunsa aivoihin. Jos lämpötila menee yli 45 asteen, sen aistii kipureseptorit eli se tunnetaan kipuna. Kipuun ei totu! Kutina on lievää kipua. Kuinka paljon tekeekään mieli raapia hyttysen pistoa, jotta kutina häviäisi? 


Paineen tunteen tunnet, kun ahtaudut aamulla tiukkoihin farkkuihin. Farkut voivat puristaa reisistä ja aiheuttaa painereseptorien ärtymisen. Paineen tunteeseen turtuu eli tottuu.


Kosketus on viides tuntoaistin muoto. Toisen koskettamiseen tarvitaan aina toisen suostumus. On toki eri asia kätellä presidenttiä kuin nipistää luokkakaveria takapuolesta. Myös sillä on merkitystä, että kuka saa koskea ja mihin kohtaan.

Ihon aistit (ylen artikkeli)

Tuntoaisti (yläkoulu Opetus-tv)

Tuntoaisti (Opetus-tv)