lihakset

Ihmisellä on noin 600 lihasta. Miehillä lihasta on noin 40% painosta ja naisilla 30%. 

Lihaksilla on monta tehtävää. Ne saavat aikaan liikkeet, esimerkiksi kävelemisen. Lihakset saavat aikaiseksi myös sisäelinten liikkeet, esimerkiksi suolen liikkeet. Lihakset antavat ruumiille muodon. Identtisistä kaksosista näkee jo ulospäin, että kumpi käy kuntosalilla viitenä päivänä viikossa ja kumpi istuu kotona pelaamassa tietokoneella kaikki illat. Lihakset toimivat energiavarastona. Joskus juoksija ei jaksa juosta kunnolla maaliin asti lyhyttäkään matkaa. Puhutaan, että jalat menevät maitohapoille. Tällöin lihasten energiaa ei saada käytettyä. Liikunnassa huomaa myös hyvin miten lihakset tuottavat lämpöä.

Lihakset muodostuvat lihassoluista. Lihassolut muodostavat lihaskudoksia. Ihmisellä on kolmea erilaista lihaskudosta: poikkijuovainen lihaskudos, sileä lihaskudos ja sydänlihaskudos. Alla on kuvat näistä kaikista tässä järjestyksessä.

Poikkkijuovainen lihaskudos Sileä lihaskudos Sydänlihaskudos

Piirros Marianne K-V-E

Poikkijuovainen lihaskudos on nimensä mukaisesti poikkijuovaista. Sitä on liikuntalihaksissa. Niiden avulla voi vaikka kävellä tai kirjoittaa. Poikkijuovainen lihaskudos liittyy jänteiden avulla luustoon ja on saanut siitä toisen nimensä luustolihakset. Se on tahdosta riippuva. Jos lyöt toista, et voi sanoa, että et tiedä mitä teit. Poikkijuovainen lihaskudos supistuu nopeasti.

Sileässä lihaskudoksessa ei ole poikkijuovia. Sileää lihaskudosta on muissa sisäelimissä paitsi ei sydämessä. Sileä lihaskudos on hidasta ja tahdosta riippumatonta. Esimerkiksi suoli toimii hitaasti eikä sen toimintaan voi itse vaikuttaa.

Sydänlihaskudosta on ainoastaan sydämessä. Se muistuttaa ulkonäöltään poikkijuovaista lihaskudosta, mutta ne ovat haaraisia eli voivat muistuttaa H- tai K-kirjainta. Sydän on nopea, sillä se lyö useita kymmeniä kertoja minuutissa. Sydänlihaskudos on väsymätön.

Ihmeellinen ihminen: lihakset (yle)

Lihaksen toiminta -video (opetus tv)

Luustolihaksen supistuminen -video (opetus tv)

Lihastyypit -video (opetus tv)