sukupuolielimet

Sukupuolielimiä tarvitaan, jotta voidaan lisääntyä eli saada vauva.

Naisen sukupuolielimet

Naisen sukusolut eli munasolut muodostuvat munasarjoissa. Munasarjoista munasolu kulkee munanjohdinta pitkin kohtuun. Kohdun limakalvo irtoaa kerran kuukaudessa. Silloin on kuukautiset. Kuukautiset kestävät 3-5 päivää. Kuukautiskierron pituus on noin 28 vrk. Munasolu irtoaa  puolivälissä kuukautiskiertoa. Tällöin on ovulaatio. Silloin voi tulla raskaaksi. Kun on raskaana, ei kuukautisia tule.

Naisen sukupuolielimet. Kuvassa on munasarjat, munanjohdin, kohtu, emätin ja ulkosynnyttimet.
Piirros: Marianne K-V-E

Kuukautiskierto. Mihin janalla sijoitetaan kuukautiset ja ovulaatio?

Miehen sukupuolielimet


Miehen sukusolut eli siittiöt muodostuvat kiveksissä. Siittiöt varastoituvat lisäkiveksiin. Kiveksistä siittiöt kulkevat siemenjohdinta pitkin. Eturauhanen ja rakkularauhanen lisäävät nestettä siittiöiden joukkoon. Näin muodostuu siemennestettä eli spermaa noin 4 ml. Siemenneste poistuu siittimestä eli peniksestä virtsaputkea pitkin. Virtsa tulee munuaisista virtsanjohdinta pitkin virtsarakkoon. Miehen virtsa poistuu peniksen kautta, mutta virtsaputken sulkija estää virtsan sekoittumisen siemennesteeseen.

Miehen sukupuolielimet. Kuvassa on kives, lisäkives, siemenjohdin, eturauhanen, rakkularauhanen, siitin eli penis, virtsaputki, virtsanjohdin ja virtsarakko
Piirros: Marianne K-V-E