ruuansulatus

Ihminen tarvitsee ruokaa kasvamiseen, liikkumiseen ja jopa nukkumiseen. Ruoka pitää pilkkoa, jotta se saadaan solujen käyttöön. Tätä kutsutaan hassulla nimellä ruuansulatus, vaikka ei mahassa olekaan kattilaa, jossa ruoka kuumennetaan ja se sulaa kuin voi. Ruuansulatuskanavan osat ovat suu, nielu, ruokatorvi, maha, ohutsuoli, paksusuoli ja peräsuoli.


Ravinnosta saadaan energiaa. Sitä saadaan hiilihydraateista, kuten leivästä, perunasta ja sokerista. Energiaa saadaan myös valkuaisaineista eli proteiineista. Proteiineja saadaan lihasta, kalasta, kananmunasta ja maidosta. Rasvastakin saadaan energiaa. Rasvaa on voissa ja öljyssä. Piilorasvaa on pähkinöissä, suklaassa ja juustossa.

Ruuansulatuksessa ruoka kulkee seuraavaa reittiä:

1. Suu

Ruuansulatus alkaa suussa. Siellä hampaat pilkkovat ruokaa pienemmäksi ja sylki kostuttaa esimerkiksi kuivan näkkileivän. Ruokaa pilkkovista aineista amylaasi niminen entsyymi alkaa toimia jo suussa. Se pilkkoo hiilihydraatteja sokereiksi (maltoosiksi). Sen voi huomata, jos pureskelee ruisleipää pitkään suussaan. Leipä muuttuu silloin makeaksi.

2. Nielu

Suusta ruoka jatkaa matkaa nielun kautta kohti ruokatorvea. Nielussa on kurkunkansi, joka sulkeutuu automaattisesti nieltäessä. Tämä estää ruuan menemisen “väärään kurkkuun” eli henkitorveen. On kohteliasta että ei puhu ruoka suussa. Tämä on myös viisasta, sillä silloin ruoka ei mene niin helposti väärään kurkkuun.

Varsinkin nauraminen tai vaikka autossa syöminen voivat ollakin vaarallisia, jolloin esimerkiksi nakki, merkkari tai viinirypäle voivat ikävästi juuttua kurkkuun. Tällöin on hyvä, jos kaveri osaa heimlichin otteen.

Nielu Piirros: Marianne K-V-E

3. Ruokatorvi

Nielusta ruoka matkaa ruokatorveen, joka on noin 30 cm pitkä. Siellä ruoka kulkee eteenpäin aaltomaisten liikkeiden avulla. Ruokatorven alapäässä on sulkijalihas, joka estää vatsahappojen nousemisen ruokatorveen. Jos syöt paljon tulista ja rasvaista ruokaa, voi tulla närästys. Se tuntuu kipuna rinnassa. Närästykseen auttaa närästyslääkkeet, kuten Rennie.

Ruokatorvessa ruoka kulkee eteenpäin aaltomaisten peristalttisten liikkeiden avulla. Siksi syöminen esimerkiksi pää alaspäinkin onnistuu.

4. Maha

Mahaan mahtuu noin 1,5 litraa ruokaa. Ruoka on siellä 3-4 tuntia. Mahaa eli mahalaukkua eli vatsalaukkua pidetään usein varsinaisena ruuansulatuspaikkana, vaikka se ei sitä ole. Jos olet oksentanut, tiedät, että ruoka ei ole vielä sulanut mahalaukussa. Lopullinen ruuan pilkkoutuminen tapahtuu ohutsuolessa. Mahassa toimii vain yksi ruuansulatusentsyymi. Pepsiini niminen entsyymi aloittaa valkuaisaineiden eli proteiinien pilkkomisen. Jos leipäsi päällä on juustoa, pepsiini pilkkoo juuston valkuaisaineita aminohappoketjuiksi.

Ruuansulatus alkuosa video (suu-mahalaukku)

5. Ohutsuoli

Ohutsuoli on 4-5 m pitkä. Sen pinta-ala on noin 200 m2, koska siinä on valtavasti poimuja. Vaikka usein luullaan, että mahalaukku on varsinainen ruuansulatuspaikka, niin näin ei ole. Todellinen ruuansulatuspaikka on ohutsuoli. Ohutsuolessa pilkkoutuvat ravinnosta hiilihydraatit (leipä), rasvat (voi) ja valkuaisaineet (juusto). Hiilihydraattien (leivän) pilkkomista jatkaa maltaasi niminen entsyymi, joka pilkkoo leivän sokereiksi (glukoosiksi). Rasvat (voin) pilkkoo lipaasi entsyymi rasvahapoiksi ja glyseroliksi. Valkuaisaineiden eli proteiinien (juusto) pilkkomista jatkaa peptidaasi entsyymi, joka pilkkoo aminohappoketjut aminohapoiksi. Juustovoileivän pilkkoutuminen tapahtuu loppuun ohutsuolessa.

Mikäli ohutsuoli ei olisi poimuinen, sen pitäisi olla kilometrin pituinen!

Ruuan pilkkoutuminen:

ruisleipä -> suussa amylaasi pilkkoo sokereiksi (maltoosi) -> ohutsuolessa maltaasi pilkkoo loppuun sokereiksi (glukoosi)


voi -> ohutsuolessa lipaasi pilkkoo rasvahapoiksi ja glyseroliksi


juusto -> mahassa pepsiini pilkkoo aminohappoketjuiksi -> ohutsuolessa peptidaasi pilkkoo aminohappoketjut aminohapoiksi

6. Paksusuoli

Paksusuoli on noin 1,5 m pitkä. Paksusuolessa nesteet imeytyvät elimistöön. Paksusuolessa on paljon tärkeitä bakteereita, jotka tuottavat B- ja K-vitamiineja.

7. Peräsuoli

Peräsuoli on 10-20 cm pitkä ja sen alapäässä on sulkijalihas. Peräsuoli on oikeastaan paksusuolen loppuosa, jonka kautta tarpeeton eli uloste poistuu elimistöstä