Hormonit
Hormonit erittyvät umpieritysrauhasista. Umpieritysrauhaset näet kuvasta. Ne erittävät kemiallisia aineita, jotka vaikuttavat mm. kasvuun, ruuansulatukseen, karvoitukseen ja stressiin.
Umpieritysrauhaset erittävät hormoneja.
Piirros Marianne K-V-E
Käpyrauhanen sijaitsee päässä ja se säätelee ihmisen vuorokausirytmiä.
Aivolisäke erittää 9 eri hormonia. Esimerkiksi kasvuhormoni tulee aivolisäkkeestä. Jos kasvuhormonia ei erity, ihmisestä voi tulla lyhytkasvuinen. Maailman lyhyin ihminen on ollut 54 cm pitkä eli samanpituinen kuin monet meistä ovat syntyessään. Jos kasvuhormonia erittyy liikaa, voi tulla jättikasvu. Maailman pisin mies on ollut 272 cm pitkä eli hän ei mahdu seisomaan suurimmassa osassa suomalaisista kodeista.
Kilpirauhaset erittävät tyroksiini nimistä hormonia. Jos tyroksiinia on liian vähän, ihminen väsyy ja lihoo. Jos tyroksiinia on liian paljon, hän laihtuu ja on rauhaton.
Lisäkilpirauhaset säätelevät veren kalsiumin pitoisuutta. Jos lisäkilpirauhaset toimivat liian tehokkaasti, voi kalkki hävitä luista ja luut lyhentyä.
Haima säätelee insuliinin tuotantoa. Mikäli haima ei toimi ollenkaan ihmiselle tulee diabetes eli sokeritauti. Silloin hän tarvitsee insuliinia joko pistoksina tai pumpun välityksellä, jotta veren sokeripitoisuus ei nouse liian korkeaksi. Diabeetikon pitää syödä toisaalta säännöllisesti jotta verensokeri ei laske liian alas.
Lisämunuaiset erittävät stressihormoneja, kuten adrenaliinia ja kortisolia. Pieni stressi on ihmiselle hyvästä, mutta liiallinen stressi taas voi lamaannuttaa ihmisen kokonaan.
Sukupuolirauhaset erittävät sukupuolihormoneja. Munasarjat saavat naisilla aikaiseksi naisellisten piirteiden kehittymisen. Kivekset puolestaan saavat miehillä aikaiseksi lihasten kasvun, parran ja äänen madaltumisen.