Veri

Ihmisessä on noin 5 litraa verta. Verestä noin 55% on verinestettä ja noin 45% verisoluja. Verinesteestä 90% on vettä ja loput veressä kulkevia aineita kuten valkuaisaineita, sokereita ja suoloja (suola) sekä kuona-aineita. Verisoluja ovat punasolut, valkosolut ja verihiutaleet. 

Veren koostumus
Piirros: Marianne K-V-E

Punainen kumivenettä muistuttava on punasolu. Suuri valkoinen solu on valkosolu. Pienin verisoluista on verihiutale.

1. Punasolut

Verisoluista suurin osa on punasoluja. Niitä syntyy luiden sisällä. Punasolujen tehtävä on kuljettaa happea. Punasolu on kuvassa oleva punainen, vähän kumivenettä muistuttava solu.

2. Valkosolut

Valkosolu on kuvassa oikeassa laidassa oleva suuri valkoinen solu. Valkosolut syntyvät myös luiden sisällä, luuytimessä. Valkosolujen tehtävä on puolustaa elimistöä taudinaiheuttajilta. Jos saat käteesi likaisen haavan, niin valkosolut hyökkäävät paikalle syömään siellä olevia bakteereita. Valkosolut tuhoavat myös viruksia.

3. Verihiutaleet

Verihiutaleet ovat verisoluista pienimpiä. Niiden tehtävä on hyydyttää veri. Verihiutaleet saapuvat siis paikalle, jos saat haavan.

Veriryhmien luovutuskaavio

Veriryhmät

Ihmisillä on 4 veriryhmää. A, B, O ja AB. On tiedettävä mihin veriryhmään ihminen kuuluu, kun ihmiselle annetaan verta, ettei veri sakkaannu. Suomessa annetaan omaa veriryhmää, mutta periaatteessa O verta voidaan antaa kenelle vain ja AB verta voi antaa vain toiselle AB verta omaavalle.