hajuaisti

Ihminen haistaa nenällä. Ihminen haistaa noin 10 000 - 20 000 eri hajua. Hajuaistissa on todella suurta vaihtelua ihmisten välillä. Toiset haistavat todella tarkasti ja toiset eivät yhtään mitään. Hajuaisti liittyy vahvasti tunteisiin. Mille haisee mummolassa? Entä hammaslääkärissä?

Nenässä on noin 10 cm2 hajuepiteeliä eli se alue jolla ihminen pystyy haistamaan on noin 3x3 cm suuruinen alue. Koiralla vastaava alue on noin 170 cm2 eli se selittää osaksi koiran paljon paremman hajuaistin. Koiria voidaankin käyttää esimerkiksi huumekoirina, ruumiskoirina, homekoirina, kadonneiden etsimiseen, syövän tunnistamiseen ja sienten etsimiseen. Monet muutkin eläimet haistavat hyvin. Esimerkiksi perhonen voi haistaa vastakkaisen sukupuolen 5 km päästä.

Hajuepiteeli uusiutuu. Yleensä hermot eivät uusiudu, mutta jos olet menettänyt hajuaistin, niin se voi palata.

Hajuaistimuksia Piirros: Marianne K-V-E

Hajuaisti ja makuaisti toimivat yhdessä. Monet maut ovat todellisuudessa hajuja ja siksi nuhassa ei maista ruokaa. Kylmä ruoka ei myöskään maistu.

Hajuaisti turtuu. Se tarkoittaa sitä, että kun olet tilassa, jossa haisee joku, et haista sitä kohta. Tämä on hyvä, jos kaveri on unohtanut aamulla laittaa deodoranttia. Toisaalta se on vaarallista, jos tehtaasta tulee myrkyllisiä päästöjä.

Hajuaistimusta voidaan tehostaa nuuhkaisemalla. 

Hajuaisti on kemiallinen kaukoaisti. Hajumolekyylien pitää liueta nenän limakalvoille, mutta haju voi tulla kaukaakin.