päänsärky

Kun päähän särkee, niin ensimmäisenä tulee mieleen Burana. Mutta tarvitaanko sitä? Sopiiko Burana minulle?

Kun päähän särkee, niin on hyvä miettiä mistä päänsärky on seurausta.

Olenko muistanut syödä ja juoda riittävästi?
Olenko nukkunut liian vähän?
Olenko ollut koneella tai kännykälä koko päivän ja niskat ovat jumissa?
Olenko juonut muina päivinä kahvia tai energiajuomia ja nyt elimistö huutaa kofeiinia?
Jännittääkö joku asia? Vaikka huominen koe?
Purenko öisin hampaita yhteen?

Jännityspäänsärky on usein joko takaraivolla tai muuten molemminpuolin päätä.

Jos päänsärky ei ole toispuoleista eikä toistuvaa, niin voit kokeilla auttaako liikunta, venyttely, kuppi kahvia, syöminen tai hyvät yöunet.  Toistuvasta päänsärystä kannattaa hakeutua lääkäriin. Jos epäilee, että puree öisin hampaita yhteen, niin hammaslääkäri on oikea osoite. Niin hassua kuin se onkin, niin särkylääke ei ole useinkaan ratkaisu, koska jos käyttää särkylääkettä, niin voi saada itselleen vielä särkylääkepäänsäryn. 

Migreeni

Kun nuorelle puhkeaa migreeni, niin se eroaa jännityspäänsärystä. Migreenissä päänsärky on usein toispuoleista, valo tuntuu pahalta, voi olla migreenin auraoireta eli näkee erilaisia kuvioita ennen kuin päänsärky alkaa ja monilla on myös pahoinvointia. Usein migreenipotilas haluaa vetäytyä pimeään huoneeseen lepäämään peiton päälle.

Toisin kuin jännityspäänsäryssä, niin migreenissä liikunta pahentaa päänsärkyä. Migreenissä on tärkeää ottaa myös lääke nopeasti. Lääkäri osaa suositella kullekin potilaalle sopivat lääkkeet. Usein apuna voi olla tulehduskipulääke, esimerkiksi Burana, mutta se ei sovi kaikille, sillä esimerkiksi joillekin astmapotilaille ei Burana sovi. Kaverin saamista ohjeista ei siis voi ottaa mallia itselle. Parasetamol taas sopii useimmille särkylääkkeeksi, jopa raskaana oleville, mutta se voi rasittaa maksaa ja suositeltua annosta ei saa ylittää. Esimerkiksi krapulaan ei Parasetamolia kannata myöskään ottaa, koska sekä alkoholi että Parasetamoli rasittavat maksaa.

Huom! Nämä ohjeet ovat vain yleisohjeita, joita jokainen voi pohtia, eivätkä koskaan korvaa lääkärin sinulle antamia ohjeita.