Luut

Vauvalla on syntyessään noin 300 luuta, mutta aikuisella on vain noin 206 luuta. Miten tämä on mahdollista? Osa vauvan luista kasvaa yhteen, kuten pääkallon luut. Osa vauvan luista tippuu, kuten maitohampaat. Aikuisen luut painavat 7-12 kg. 

Kuva julkaistu vapaasti yleiseen käyttöön, koska tekijän kuolemasta on kulunut yli 70 vuotta.

Luilla on monta tehtävää. Ne toimivat ihmisen tukirakenteena eli tukielimistönä. Luut antavat myös ihmiselle muodon. Jos ihmisen ajaa itsensä kaljuksi, näkee minkä muotoinen hänen pääkallonsa on. Luut suojaavat ihmistä. Pääkallo suojaa aivoja ja rintalasta ja kylkiluut sydäntä ja keuhkoja. Luut toimivat lihasten apuna liikkumisessa. Luut muodostavat myös verisoluja. 

Luut liittyvät toisiinsa kolmella tapaa 1) luu-luu-liitoksella, kuten pääkallossa, 2) rustolla, kuten rintalasta kiinnittyy kylkiluihin tai 3) nivelillä, kuten sormissa.

Luu muodostuu soluista. Luusolut muodostavat luukudosta. Luukudos on elävää. Sen voi huomata siitä, että ihminen kasvaa lapsena tai siitä, että murtunut käsi paranee. Lisäksi luut tuottavat verisoluja.

Luun pitää olla kovaa. Iän myötä luu alkaa haurastua. Luut tarvitsevat kalsiumia ja D-vitamiinia pysyäkseen kovana. Kalsiumia saat maidosta ja D-vitamiinia auringon valosta ja kalasta ja maidosta. Myös liikunta lisää luiden kovuutta.

Ihmeellinen ihminen: luusto (yle)

Luusto (Yle video)

Luusto (opetus tv)

Luusto tehtävä (perunakellari)