Lisääntymisen biologiaa

Hedelmöityksestä syntymään

Uuden elämän alku

Yhdynnässä miehen siittiöt menevät naisen emättimeen. Munasolu irtoaa ovulaatiossa munasarjasta. Ovulaatio on kuukautiskierron puolivälissä. Siittiöt ja munasolu tapaavat munanjohtimessa. Hedelmöityksessä siittiön ja munasolun tumat yhtyvät. 

Sukusolut ja tsygootti Piirros: Marianne K-V-E

Hedelmöitys
Piirros: Marianne K-V-E

Jos kaksi munasolua irtoaa yhtä aikaa ja molemmat hedelmöityvät, niin syntyy erimunaiset kaksoset. Hedelmöitynyt munasolu jakautuu kahtia 30 tunnin päästä hedelmöityksestä. Jos solut irtoavat toisistaan, muodostuu samamunaiset eli identtiset kaksoset.

Raskauden huomaa siitä, että kuukautiset loppuvat. Raskaustesti perustuu siihen, että virtsaan erittyy istukkahormonia. Hedelmöityneestä munasolusta kehittyy alkio. 8 viikon kohdalla alkiosta tulee sikiö. Sikiöllä on ihmisen ulkomuoto. Sikiö saa ravintoa ja happea äidiltä istukan ja napanuoran kautta. Sikiö puolestaan poistaa hiilidioksidin ja kuona-aineet napanuoran ja istukan kautta äidin poistettaviksi. Lapsivesi suojelee sikiöä kolhuilta. Raskaus kestää 40 viikkoa.

Kuvassa on sikiö, kohtu, istukka, lapsivesi ja napanuora.
Piirros: Marianne K-V-E

Synnytys


Synnytyksen alkamisen huomaa joko supistuksista tai siitä, että lapsivesi menee. Synnytyksessä on 3 vaihetta. Avautumisvaihe kestää 12-20 h ja siinä kohdun kaula avautuu. Ponnistusvaihe, jossa lapsi tulee ulos, kestää noin 15-60 minuuttia. Jälkeisvaiheessa, joka kestää noin 15 minuuttia, tulee ulos vielä sikiökalvot ja istukka.


Uusi elämä on syntynyt!

Raskaus  osa 1  peruskoulu Opetus-tv - video

Raskaus osa 2  peruskoulu Opetus-tv  -video

raskaus