Eläinten oikeudet

Perusideana on, että kaikilla eläimillä pitäisi olla samanlaiset oikeudet. Oikeudet ruokaan, veteen, lajityypilliseen elinympäristöön ja lajityypilliseen elämään. Käytännössä ihmiset kuitenkin arvottavat eläimiä eri tavoin. Savonlinnalaiset 15-vuotiaat pojat tappoivat laulujoutsenen ampumalla 2010. He saivat tuomion 40 päiväsakkoa ja 2018 euron sakon valtiolle. Jos he olisivat ampuneet merikotkan, olisi sakko ollut 7400 euroa ja varpusesta olisi selvinnyt 34 eurolla. Luonnonsuojelulaki antaa arvon eri eläimille. Arvo perustuu siihen kuinka harvinainen eläin on ja miten paljon sen eläimen suojelemiseksi tehty työ on maksanut.

Ihmisten mielessä eläimillä on myös hyvin erilaisia arvoja. Hyvänä esimerkkinä on rotta. Rottaa käytetään koe-eläimenä lääketutkimuksissa. Lemmikkirotan arvo on perheen lapselle varmasti suurempi kuin koe-eläinrotan. Pihalla juoksevat rotat ovatkin jo useimpien mielestä inhottavia ja varsinkin siinä vaiheessa, kun ne pyrkivät viemäriverkostojen ja vessanpöntön kautta asuntoon.

Länsimaissa koiraa pidetään arvokkaampana kuin sikaa. Koira kuuluu perheen lemmikiksi ja sika lautaselle. Kiinassa, Etelä-Koreassa ja Vietnamissa koira on suosittua ruokaa. Kaikki eivät halua syödä lihaa. Vegaanilla tarkoitetaan ihmistä, joka ei käytä lainkaan eläinkunnan tuotteita eli ei syö lihaa tai kalaa, mutta ei myöskään munia tai maitotuotteita. Lakto-ovo-vegetaristi ei syö lihaa, mutta voi syödä maitotuotteita ja munia. Mikäli haluaa syödä lihaa, mutta valita eläinystävällisesti, niin riista on usein saanut elää lajityypillisesti ja siten onnellisen elämän. Luomutuotannossa eläimillä on enemmän tilaa kuin tavallisissa eläinsuojissa. Eläimiä ei pidetä luomutiloilla häkeissä ja eläimille järjestetään kesäisin ulkotarha tai laidun. Sisätiloissa luomueläimillä on virikkeitä ja esimerkiksi siat pääsevät tonkimaan lattioille levitettäviä olkia.

Piirros: Marianne K-V-E

Kultakalan näkee usein elokuvissa ja sarjakuvissa yksin pyöreässä maljassa. Se on hyvä esimerkki siitä miten eläintä ei saa kohdella. Kultakala on parvikala, mikä tarkoittaa, että se tarvitsee akvaariossa kavereita. Kultakala tarvitsee vähintään metrin mittaisen akvaarion, jotta se voi elää lajityypillisesti.

Mikäli eläimen tappaa se pitää tehdä niin, ettei eläin kärsi. Kädelle istahtaneen hyttysen voi läpsäistä kuoliaaksi. Kotona biojäteastian yläpuolella olevia banaanikärpäsiä ei saa imuroida kuitenkaan elävänä imurin sisään. Mikäli eläin kärsii ja sitä ei voida auttaa, se tulee lopettaa.