Happamoituminen
Aineet voivat olla joko happamia tai emäksisiä. Happamia tuotteita ovat sitruuna ja piimä ja emäksisiä puolestaan saippuat. Happamuutta mitataan pH-arvolla (lue: “peehoo”). pH 7 tarkoittaa, että aine on neutraali. Jos pH on alle 7, tuote on hapan ja jos yli 7, tuote on emäksinen.
Voimalaitoksista, teollisuudesta ja liikenteestä tulee luontoon rikin (S) ja typen (N) oksideita. Veden kanssa ne muuttuvat rikkihapoksi ja typpihapoksi, jotka happamoittavat luontoa. Sateen mukana tulevaa happamoitumista kutsutaan märkälaskeumaksi ja hiukkasten mukana tulevaa kuivalaskeumaksi.
Piirros Marianne K-V-E
Vesien happamoituessa ensiksi kärsivät kalkkikuoriset eläimet, joiden kalkkikuori haurastuu. Simpukat, kotilot ja ravut häviävät siis happamoituneesta järvestä. Jos happamoituminen jatkuu, niin särkikalat ja lohikalat kärsivät myös. Hapan vesi aiheuttaa alumiinin (Al) liukenemista, joka kertyy kalojen kiduksiin ja vaikeuttaa niiden hengitystä.
Metsien happamoituminen haittaa ensisijaisesti havupuita eli kuusia ja mäntyjä. Niiden latvojen neulaset kärsivät eniten ja puhutaankin puiden harsuuntumisesta.
Happamoitumista ollaan saatu vähennettyä mm. asentamalla autoihin katalysaattoreita ja käyttämällä puhtaampaa polttoainetta. Sinä voit vähentää happamoitumista kulkemalla mahdollisimman paljon kävellen, pyörällä tai julkisilla liikennevälineillä.