Ilmastonmuutos

ILMASTONMUUTOS

Ilmastonmuutoksella tarkoitetaan maapallon lämpenemistä. Aurinko paistaa maapallolle ja säteily tulee ilmakehän läpi. Osa ilmakehän kaasuista on kasvihuonekaasuja, jotka heijastavat auringon valon takaisin maapallolle. Puhutaan kasvihuoneilmiöstä. Ihminen on toiminnallaan lisännyt kasvihuonekaasuja ja siten nopeuttaa ilmastonmuutosta.

Kasvihuonekaasuja ovat vesihöyry, hiilidioksidi ja metaani. Ihmiset käyttävät paljon fossiilisia polttoaineita kuten öljyä, maakaasua ja kivihiiltä. Näiden polttaminen lisää ilmakehän hiilidioksidia. Puut sitovat hiilidioksidia. Metsiä kutsutaan hiilinieluiksi. Metsien kaataminen on osaltaan lisännyt myös hiilidioksidin määrää ilmakehässä. Metaania tulee karjan kasvatuksesta ja riisin viljelystä.

Ilmastonmuutos aiheuttaa maapallolle lämpötilan nousua, joka sulattaa jäätiköitä. Jäätiköiden sulaminen aiheuttaa merenpinnan nousua. Jos jäätiköt sulavat vuoristoista, tulee monin paikoin vesipula. Ilmastonmuutos lisää ilmaston ääri-ilmiöitä. Toisissa paikoissa on todella kuivaa ja toisissa sataa valtavasti. Aavikot voivat laajentua, jos kuivuus vaan lisääntyy. Kuivilla alueilla voi tulla myös metsäpaloja. Siellä missä sateet lisääntyvät tulee tulvia. Merialueiden lämpeneminen lisää hirmumyrskyjä. Kasvit ja eläimet muuttavat uusiin paikkoihin.

Tehtäviä

Laske oma hiilijalanjälkesi

Varmista, että osaat

Lisätietoa ilmastonmuutoksesta