Kestävä elämäntapa

Yksi viidesosa maapallon väestöstä kuluttaa neljä viidesosaa maapallon luonnonvaroista. Jos kaikki ihmiset maapallolla eläisivät niin kuin me, tarvittaisiin monta maapalloa. Kulutus on jakautunut todella epätasa-arvoisesti. Osa kuluttaa aivan liikaa ja osalla on liian vähän.

Piirros: Marianne K-V-E

Mikä sinut tekee onnelliseksi? Onko se uusi t-paita vai ystävän kanssa yhdessä vietetty aika? Mainokset saavat ihmiset luulemaan, että tavarat tekevät onnelliseksi. Jotta me voisimme ostaa enemmän ja halvemmalla, täytyy köyhissä maissa tehdä enemmän ja halvemmalla ja heidän olonsa vain huononevat. Tavarat voivat tehdä onnelliseksi hetken aikaa, mutta kohta unohdamme sen ja tilalle tulee vain tyhjyys.

Oletko koskaan miettinyt 2 viikkoa tavaran ostamista? Kokeilepa sitä seuraavalla kerralla. Jos unohdit mitä halusit tai halusi kohde vaihtui, niin tuskin se olikaan kovin tärkeää? Jos taas haluat vielä 2 viikonkin päästä uudet kengät, niin ehkä vanhat olivatkin jo ihan loppuun kuluneet?

Voit myös vaikuttaa valitsemalla. Voit kulkea kävellen tai pyörällä auton sijaan. Voit valita kasvisvoittoista ruokaa naudan sijaan tai perunaa riisin sijaan. Näin vähennät ilmastonmuutosta. Voit valita luomutuotteen tai reilun kaupan tuotteen tavallisen sijaan.

Piirros Marianne K-V-E

Voit ostaa yhden laadukkaan t-paidan, joka kestää kauemmin kuin 5 huonolaatuista. Voit ostaa ekologisia meikkejä tavallisten sijaan tai ympäristömerkittyjä pesuaineita.

Säästä materiaalia. Osta vain tarpeeseen. Käytä hyödyksi kirpputoreja. Lainaa kirjat kirjastosta ja juhlamekko kaverilta. Valitse vähemmän pakattuja tuotteita, kuten irtokarkkeja Lauantai-karkkipussin sijaan, jossa karamellit on pakattuja.

Piirros Marianne K-V-E

Säästä energiaa. Säädä huoneen lämpötila asteen alemmas, kulje kävellen ja pyörällä, valitse vihreä sähkö. Valitse lähiruokaa, niin kuljetukseen ei ole mennyt niin paljon energiaa.

Piirros Marianne K-V-E

Suosi reilun kaupan tuotteita. Kahvi ja suklaa eivät ole koskaan lähiruokaa, mutta voit pitää huolen siitä, että kahvintuottajalla on inhimilliset olosuhteet ja hän saa reilun korvauksen työstään, kun valitset reilun kaupan tuotteen.

Kaikkea ei tarvitse muuttaa kerralla. Valitse vaikka yksi aihe johon paneudut aina puolessa vuodessa ja muuta maapalloa askel kerrallaan.

Ole mallina kavereille ja sukulaisille. Neuvo hienovaraisesti, älä tuputa.

Piirros Marianne K-V-E